Installera en säker brandvägg för en säkrare datoranvändning

Även om Windows har en inbyggd brandvägg så är det bra att installera en säkrare och bättre brandvägg

Vad är en brandvägg?

 

En brandvägg eller firewall är ett säkerhetsprogram eller en hårdvara som filtrerar all data och trafik mellan en dator och ett nätverk. En brandvägg skyddar dig därmed från såväl hackers som infekterade program genom att inspektera data som kommer in och går ut från ditt nätverk eller dator.

En brandvägg står alltså för två viktiga funktioner den förhindrar inte bara att skadlig data kommer in till din dator via nätverkstrafiken utan förhindrar även att otillåten nätverkstrafik sprids via nätverket från din dator. Brandväggen förhindrar även att känslig information lämnas ut från din dator.

Hur skyddar då brandväggen dig från intrång och att känslig information inte lämnar din dator? Varje gång du är uppkopplad mot ett nätverk får din dator en IP-adress som kommunicerar via så kallade portar.

t

Vilka funktioner har en brandvägg?

Filtrering och blockering av IP-adresser

Filtrerar data och trafik mellan din dator och nätverk

Blockerar inkommande anrop till servrar

Filtrering och blockering av avvikande utgående anrop

Kontollerar avsändaradresser

Innehållsfiltrering

Portbaserad filtrering

Filtrering av applikationer

Funktionerna för en brandvägg kan variera beroende på vilken typ av brandvägg du använder

Finns det något negativt med att använda brandvägg?

 

Brandväggens funktion är att förutom att filtrera och blockera kontaminerad data att begränsa antalet portar som är öppnade och tillför på det viset en säkrare och grundligare översikt över data, program och filer som är aktiverade och om intrång av skadlig kod är på väg ut eller in stoppas den.

Detta faktum kan ibland ställa till problem eftersom vissa brandväggar kan även ibland blockera program och portar som du faktiskt vill använda. Till dessa hör bland annat IP-telefonitjänsten, Skype.

Det finns många olika typer av brandväggar och till dessa hör, hårdvaru-, mjukvaru-, nätverks-, personliga-, server-, applikationsspecifika brandväggar samt NAT-routrar och internetleverantörers filtrering.

Olika typer av brandväggar
Brandvägg ger säkert skydd

Bästa brandväggsprogrammen 2016 med komplett skydd

• Panda Global Protection
• Symantec Norton Security
• Kaspersky Total Security
• McAfee all access
• BullGuard
• ESET smart sec
• Bitdefender Total security multidevice

Igen en gång bör påpekas att även om man har både antivirusprogram och brandvägg installerade så är det inte helt vattentätt och man kan fortfarande vara i riskzon för att bli drabbad av skadlig kod i sin dator. Det är alltså fortfarande viktigt att vara försiktig med att öppna suspekta filer, installera tvivelaktiga program och så vidare. Det är även väldigt viktigt att använda sig av starka lösenord och att uppdatera programvaror till de nyaste versionerna.