Höj säkerheten på Facebook med enkla åtgärder

Vi ger dig tips om hur du höjer säkerheten på Facebook

Sekretessinställningar och försiktighet för en tryggare facebook upplevelse

 

Facebook har synnerligen blivit ett mål för hackers de senaste åren och även om facebook försöker skydda sina användare från skadlig kod med hjälp av avancerade säkerhetsinställningar så läser man med jämna mellanrum om nya virusattacker som sprider sig på den populära webbsidan facebook.

Allt eftersom facebook har växt till sig genom åren och blivit allt populärare så har även kraven för säkerheten blivit allt viktigare. Det finns idag en mängd olika säkerhetsinställningar på Facebook som är viktiga att se över, tillämpa och kontrollera. Det är även viktigt att läsa villkor och regler för exempelvis bilder på Facebook.

Förutom att aktivera standardinställningarna för en säkrare upplevelse på facebook så är det även essentiellt att använda ett strakt lösenord och tänka efter innan du exempelvis klickar på tveksamma länkar, godkänner olika applikationsförfrågningar med mera.

Knepen är många att sprida skadlig kod på facebook med hjälp av falska/kapade konton som dessutom kan se ut som att det är en kontakt i din vänlista som skickar, spamlänkar, videoklipp och applikationer till dig. Om du känner dig osäker bör du kontakta personen som skickat ett tveksamt meddelande till dig med ett videoklipp eller länk i innan du öppnar meddelandet.

Så även om man har vidtagit åtgärder med för de mest grundläggande säkerhetsåtgärderna, som att använda starkt lösenord, antivirusprogram, användning av bästa sekretessinställningar osv, är det även viktigt att använda sunt förnuft och kritisk granskning av länkar, meddelanden samt applikationer.

Bra tips för säkrare facebook användning

Använd strakt lösenord och ändra det med jämna mellanrum

Begränsa vem som kan se dina inlägg i sekretessinställningarna

Kontrollera information för olika applikationer innan du loggar in på dessa

Begränsa vem som kan hitta dig i sekretessinställningarna

Klicka inte på tveksamma länkar, även om de är skickade från en kontakt i din vänlista

Aktivera inloggningsapplikationen för godkännande

Använd facebook business manager på jobbet

Undvik att logga in på facebook från publika datorer

Lägg inte upp bilder som du inte vill dela med andra och annan känslig information i ditt flöde

Vad skall man göra om man får virus på facebook?

 

Om olyckan skulle vara framme och du drabbas av virus på facebook trots eventuella säkerhetsåtgärder, bör du vidta åtgärder snarast. De flesta infekterade länkarna som sprider skadlig kod på facebook är konstruerade så att de sprids vidare med hög hastighet.

Det första steget är att genast byta lösenord för facebook kontot. Detta gör du via facebooks inställningar och där finns även detaljrika anvisningar om hur du går tillväga om du har blivit drabbad av problem och behöver byta lösenord. Behöver du hjälp eller har frågor kan du använda dig av facebooks hjälpcenter.

Facebook logga
Facebook säkerhet

Följande steg är att gärna meddela dina kontakter i vänlistan om att ditt konto har blivit infekterat med virus och att eventuella länkar eller videoklipp som är skickade av dig inte bör öppnas. Detta gör du enklast med en statusuppdatering där du förklarar problemet.

Du bör även göra en anmälan till facebook så att de kan ta tag i blockering av den skadliga koden som sprids så snart som möjligt.

Andra åtgärder du bör ta är att söka igenom din dator med virusskanner eller säkerhetsprogram, uppdatera datorns webbläsare och ta bort suspekta tilläggsprogram i webbläsaren. Det är även bra att hålla koll på aktivitetsloggen för att få översikt på aktiviteten för ditt konto.