Kryptovalutor och de populäraste handelsplattformarna

Lär dig grunderna i kryptovalutor

Intresset för kryptovaluta ökar och det har lett till att en rad olika handelsplattformat har skapats. Det här är plattformar som gör det möjligt att tjäna mer på Bitcoins och andra virtuella valutor genom att handla med dem. Det här är spännande men också något som kräver lite mer kunskap och en hel del erfarenhet. Om du vill börja handla med kryptovalutor så ska du vara noga med att välja en plattform för handel som passar din nivå. Det är inte alla som är lika användarvänliga och det får betydelse för en nybörjare.

Vad innebär handel med kryptovaluta?

Kryptovalutor finns ju bara online. De är virtuella och skiljer sig en hel del från vanliga valutor på så vis att de inte kräver några mellanhänder för transaktioner. Men kryptovalutan har ett värde som kan beskrivas i de valutor som vi är vana vid och som finns som sedlar och mynt. Handelsplattformer för kryptovalutor är i grund och botten hemsidor där man kan köpa, sälja eller byta en kryptovaluta mot andra digitala valutor eller mot USD, SEK, Euro och fler.

Det finns lite olika nivå på plattformar för den här typen av handel som kombinerar det virtuella med det handfasta. En del kan erbjuda verktyg som gör att man kan handla på ett mer professionellt sätt. Då kommer man också att behöva skapa ett mer avancerat konto där personliga uppgifter kontrolleras och verifieras. Men det finns också plattformar där man kan handla lite då och då utan att ha ett specifikt konto.

Är det farligt att handla med kryptovaluta?

Ja och nej. Det kan vara riskabelt att handla med virtuell valuta om man inte vet vad man gör. Det finns alltid risk för att man blir av med pengarna om man inte skyddar dem på rätt sätt. Det är också därför som man måste lära sig mer innan man börjar. Mycket mer än om man till exempel hade velat handla med vanliga valutor online. Man ska inte ta chanser och bara handla på plattformar som är kända för att vara seriösa. Det man inte får glömma bort är att förlorad kryptovaluta är mycket svår att få igen för att inte säga omöjlig att få tillbaka. Det påverkar givetvis handeln med virtuella valutor även om man via en plattform får hjälp av en mellanhand.

bitcoin

Olika typer av plattformar för kryptovalutahandel

Man kan dela in de olika typerna av plattformar i tre olika kategorier:

Handelsplattformar – Det här är sajter som för samman den som vill köpa med den som vill sälja valuta. Varje transaktion kommer att ha en liten avgift så att den som driver plattformen kan tjäna på detta.

Direkt handel – Det finns också plattformar för direkt handel. Här kommer man handla direkt mot den som vill köpa eller sälja valuta. Här finns det inget satt pris. Det är upp till varje handels-par att komma fram till önskad kurs för handel.

Börsmäklare – Kryptovalutahandeln har också börsmäklare. Den här typen av plattform kommer att ge ett satt pris för valutahandeln. Man kan jämföra kryptohandelmäklare med de som jobbar med vanlig valutahandel. Det fungerar i stort sett likadant.

Viktigt att tänka på innan man väljer en plattform för kryptovalutahandel

Det finns en hel del saker att beakta innan man börjar använda en specifik plattform. I och med att det finns flera så är det inte så dumt att göra ett genomtänkt val. Här är några saker som du ska ta reda på innan du börjar kryptovalutahandeln.

Rykte – Numera så är det enkelt att ta reda på mer information om ett företag eller en tjänst online. Virtuella valutaplattformar diskuteras förstås i recensioner såväl som i forum online. Forum som Reddit och BitcoinTalk är bra källor för mer information. Här kan du ställa frågor och få svar från folk som har varit igång med handeln lite längre. Det är alltid en fördel att få personliga kommentarer omkring en viss plattform innan man väljer den.

Kostnad – När man surfar in på en plattform för kryptovalutahandel så måste det vara tydligt vad det kommer att kosta att handla på sajten. Det vanligaste är att man får betala avgifter för insättningar, uttag såväl som för transaktioner. Det är alltså inte som då man handlar med en kryptovaluta och skickar pengar direkt utan mellanhänder och utan avgifter. Hur mycket det kommer att kosta baseras på olika saker och skiljer sig kraftigt mellan olika plattformar.

Betalningsmetoder – Det här är också viktigt. Hur kan du göra insättningar och ta ut pengarna som du tjänar på din handel? Om du vill använda dig av kreditkort så ska dessa finnas såväl som vanliga metoder som e-plånböcker och banköverföring. Det kan kosta lite mer att använda sig av kreditkort då avgiften blir högre på grund av de säkerhetsrisker som finns med kryptovalutahandel på detta vis. En banköverföring kanske blir billigare men då kommer det också att ta längre tid innan pengarna kommer fram.

Växelkurs – När man handlar med vanliga valutor så skiljer det sig inte mellan olika börser, kursen ligger som den ligger. Men med kryptovalutor så kan det skilja sig mellan olika plattformar. Det här är något som man måste vara medveten om. Genom att välja rätt plattform så kan man spara pengar och tjäna mer på lyckad handel.

Anonymitet – Om du vill förbli anonym och inte vill dela med dig av din personliga information med plattformens operatör så gäller det också att du väljer rätt tjänst. Det kan ta flera dagar att genomföra en ID-kontroll och det har man kanske inte alltid lust med då man vill komma igång med handeln snabbt. Samtidigt så kan denna kontroll vara en indikation om att handelsplattformen är seriös och då kanske det ändå kan vara en fördel med lite tålamod. Med ID-kontroll så skyddas man från fusk och pengatvätt vilket är viktigt.

Funktionalitet – Plattformens funktionalitet kan påverkas av olika saker som till exempel den dator du använder men också det land som du bor i. Ta reda på om det finns restriktioner för det land som du befinner dig i. Om det är så att du inte får en komplett tjänst på grund av geografiskt läge så är det bättre att välja en annan kryptovalutaplattform.

De bästa kryptovalutaplattformarna

Vilka är då de bästa kryptovalutaplattformarna? Det här kan man ha lite olika åsikter om. Vi måste komma ihåg att det finns lite olika varianter och därmed så kan en plattform fungera mer eller mindre bra för dig. När du är medveten om vad du vill få ut av handeln med kryptovaluta så kommer du också att kunna välja den bästa plattformen.

Här är några av de främsta plattformarna för handel med kryptovaluta. De är användarvänliga och är tydliga vad gäller saker som avgifter och säkerhet.

Coinbase

Denna plattform används av flera miljoner handlare varje dag. Plattformen är mycket populär och har ett gott rykte. Layouten är tydlig och gör det enkelt att köpa, använda såväl som lagra digital valuta. Med en digital plånbok på mobilen så kan man köpa virtuella valutor som Bitcoin, Litecoin och Ether. Det gör man med hjälp av GDAX (Global Digital Asset Exchange) och det kostar inget att skicka den valuta som man köper mellan GDAX-kontot och Coinbase-kontot. Säkerheten är hög, avgifterna är inte alltför höga, och man får en försäkring för de mynt som man lagrar på kontot. Dessutom så kan detta anses vara en mycket bra plattform för nybörjare då den är så pass enkel att använda sig av. Om vi ska vara lite kritiska så kan systemet med GDAX anses vara lite komplicerat, och det finns heller inte så många olika betalningsmetoder att använda sig av.

Kraken

Det här är en kryptovalutaplattform som har många år på nacken. Den lanserades år 2011 och är den största handelsplatsen online för Bitcoin. Här kan man köpa och sälja Bitcoins och byta mot USD, kanadensiska dollar, Pund, Euro och Yen. Man kan också handla med andra virtuella valutor som Monero, Ethereum, Litecoin, Ripple och fler. Denna plattform kan rekommenderas om du har lite vana av att handla kryptovaluta. Ryktet är gott och man får låga avgifter för transaktioner och insättningar. Supporten är god men det ska sägas att man inte får så många alternativ för betalningsmetoder. Layouten fungerar väl men den är inte optimal för den som är nybörjare på kryptovalutahandel.

ShapeShift

Här kan man handla med Bitcoin, Monero, Zcash, Ethereum, Dogecoin och fler. Det här är en plattform som kan rekommenderas till nybörjare som behöver ett tydligt upplägg. Här måste man inte logga in på ett konto. Plattformen är gjord för att göra enkel handel möjlig. Men man kommer inte att kunna köpa kryptovaluta med kreditkort eller andra betalningssystem. Man kan alltså bara handla mellan kryptovalutor. Priserna för handeln är normala och det går snabbt vilket kan ses som stora fördelar.

Cex.io

Här kan man handla med olika typer av kryptovaluta. Det är enkelt att byta ut fiat-pengar (det vill säga vanliga pengar) mot Bitcoins och andra virtuella valutor. Plattformen har ett smart upplägg med personlig information om den handel som man utför. Det finns också möjlighet till hjälp av mäklare och det är inte så dumt när man är nybörjare. Här kan man köpa Bitcoins till priser som ligger helt i linje med det som gäller på marknaden så man blir inte lurad. Sajten är säker och känns lätt att använda. Man kan också använda lagring för kryptovaluta och den fungerar fint. Ett stort plus med CEX är att tjänsten fungerar mycket bra på mobila enheter. Dessutom så är det bra att man kan betala med kreditkort och att man får normala växlingskurser. Det som kan bli lite jobbigt är att det kan ta rätt så lång tid att bli bekräftad som ny kund på plattformen och dessutom så kan det kosta en bra slant att göra en insättning.

Bitstamp

Det här är en plattform som grundades år 2011 och den är välkänd för att vara säker. Här finner man hög säkerhet tack vare tvåstegsverifiering och senaste teknologin för plånbok. Man får en full försäkring för lagring av valuta och supporten finns alltid på plats för frågor. Det kostar inget att öppna ett konto och man kan snabbt komma igång med handeln. Avgifterna för transaktioner är låga och det här är en tjänst som kan passa särskilt bra för lite större summor. Betalningsmetoderna är dock inte de bästa för nybörjare och det kostar lite mer då man vill sätta in pengar.

Poloniex

År 2014 så lanserades Poloniex och det här är idag en av de främsta plattformarna för kryptovalutahandel online. Här finns det handel för över 100 olika typer av kryptovalutapar. I och med att plattformen är så pass populär så är den mycket aktiv. Man hittar alltid lämpliga investeringar. Något som är mycket uppskattat med denna plattform är att det finns en chattfunktion som man har stor hjälp av. Här kan man få råd av andra som använder tjänsten men det är förstås viktigt att förstå att vem som helst kan ge vilket råd som helst så man kan inte gå på allt som sägs i chatten. En stor fördel med Poloniex är att det går snabbt att komma igång. Det här är en mycket användarvänlig plattform. På minussidan så ska det nämnas att man inte får någon support för fiat.

CoinMama

Här har vi en av veteranerna och ett bra val för den som vill köpa Bicoin eller kanske Ether. Man kan köpa med kreditkort vilket är smidigt. Tjänsten är internationell men det är inte alla länder som får alla egenskaper. Ryktet är gott och CoinMama passar fint för nybörjare. Transaktioner är snabba, men var medveten om att växlingskurserna kan vara höga samt att det är dyrt att använda kreditkort.

Bitsquare

Här har vi handel mellan användare. Det går att köpa och sälja Bitcoins mot fiat-pengar eller andra kryptovalutor. Bitsquare profilerar sig som en plattform utan central enhet som fungerar i stort sett som de virtuella valutorna. Tjänsten kommer inte att sitta på pengar och det är bara de som handlar med varandra som kommer att utbyta personlig information. Säkerheten är mycket hög och det här är bästa valet för den som vill förbli anonym. Det ska dock nämnas att detta inte är det bästa och första valet för den som är ny på kryptovalutahandel.