Starka lösenord är essentiellt för en bra it-säkerhet

Lär dig att skapa starka lösenord med bred variation och håll dina konton säkra

Varför är det så viktigt att använda starka lösenord?

En av de absolut nödvändigaste komponenterna för en säker datoranvändning är att alltid använda säkra och starka lösenord och det gäller allt från e-mail konton till din nätverksanslutning.Vissa konton är mer viktiga än andra att skydda med ett extra starkt lösenord och till dessa hör din e-postadress, konton som är kopplade till olika betaltjänster samt konton till olika sociala medier.

Kommer exempelvis ditt lösenord för din e-mail adress i fel händer så kan den personen även få åtkomst till dina övriga konton eftersom dina övriga lösenord kan återställas via e-mail. Till den här typen av konton behöver du alltså ett extra starkt och unikt lösenord som du under inga omständigheter skall skriva ner någonstans!

Ett starkt lösenord är a och o för it-säkerheten och kom ihåg att aldrig använda enbart ett lösenord! Variation av lösenord är essentiellt eftersom blir ett av dina konton hackat så kan du räkna med att det finns en öppen ingång till alla dina viktiga konton!

 

Starkt lösenord
Password

Nu tänker du säkert, okej men hur skall jag komma ihåg alla dessa lösenord och vad är ett starkt nog lösenord? Då du skapar ett nytt lösenord skall det helst inte innehålla någon som helst uppenbar koppling till dig, som exempelvis ditt födelsedatum, ditt namn och så vidare eftersom den här typen av information är relativt enkel att ta reda på. Det är även den här typen av information som de flesta komponerar sina lösenord av vilket inte är bra.

Ett starkt lösenord skall vara långt och bestå av mer än bara vanliga bokstäver. Om du absolut vill använda exempelvis din hunds namn i ditt lösenord bör du lägga till andra ord samt tecken och använda både stora och små bokstäver.

Skapa ett system där bara du vet upplägget samt att du kommer ihåg variationen enligt ditt system för lösenord. Det är aldrig helt omöjligt att knäcka ett lösenord men se till att du gör det så svårt som möjligt!

t

Vad bör man tänka på då man skapar lösenord?

Undvik lösenord med uppenbar koppling till dig

Skapa långa lösenord med bra variation, minst åtta tecken

Använd olika tecken, symboler och mixa versaler, gemener och siffror

Skapa ett system för dina lösenord som du minns

Använd aldrig samma lösenord till olika konton

Använd verktyg som ex. The password meter för att säkerställa att ditt lösenord är tillräckligt starkt

Använd lösenordshanterare

Lösenordet skall helst inte bestå av fullständiga ord

Skriv inte ner dina lösenord någonstans

Hur skall man kunna hålla koll på alla lösenord?

 

Som tidigare redan nämndes så kan du skapa ett eget system där du skapar dina lösenord efter en specifik variation eller upplägg som bara du känner till. En annan lösning på problemet är att använda sig av en lösenordshanterare. Har du mängder av olika konton och det börjar bli påfrestande att komma ihåg alla lösenord så är den här typen av verktyg perfekt! Använder du dig av en lösenordhanterare behöver du enbart komma ihåg ett lösenord för att komma åt alla dina lösenord.

Vad innebär en lösenordshanterare?

 

En lösenordshanterare är ett program som hjälper dig att hålla koll på alla dina lösenord. Alla dina lösenord lagras in en databas som är krypterad och det ända som behövs är då enbart ett starkt lösenord för att komma åt dina andra lösenord.

Det finns en mängd gratis lösenordsprogram som är trygga och säkra att använda. Vi rekommenderar lösenordshanteringsprogrammet, LastPass som är enkelt och säkert att och hjälper dig att hålla alla dina lösenord på ett ställe och som besparar dig frustrationen att komma ihåg lösenorden utantill. LastPass fungerar i Windows, Mac och mobilenheter.

Även om lösenordshanteringsprogrammen anses vara vattentäta och utan risk så rekommenderar vi ändå inte att spara e-mail lösenordet eller andra superviktiga lösenord i programmet för säkerhetsskull.

LastPass