Spara lösenorden i KeePass

Vi har en enorm mängd lösenord att handskas med i vardagen för websiter, datorer, routrar, VPN, mail, plus PIN-koder för mobiler och larmsystem, bankkonton etc. Om varje lösenord är unikt (vilket det borde vara!), blir det lätt ogreppbart och man sänker säkerheten med de unika lösenorden totalt genom att skriva upp dem i en textfil som man har på skrivbordet i datorn…

Ett sätt att undvika detta och bringa ordning i kaoset är att använda KeePass. Det är en open-source applikation som lagrar alla lösenorden i en krypterad fil, med andra ord en liten databas innehållande lösenorden, och från och med nu behöver du bara komma ihåg ett enda lösenord – lösenordet till KeePass!

Så här kommer du igång med KeePass:

Ladda ner applikationen här:
http://keepass.info/download.html

Välj ”Professional Edition” och ”Installer EXE for Windows”. Det är absolut gratis trots Professional i namnet.

Programmet är på engelska, men en svensk översättning finns att ladda ner. Läs mer om det längre ner under ”Värt att veta…”

Installationen är snabbt gjord, tryck bara ”Next” hela vägen, de förvalda inställningarna är godtagbara.

När installationen är färdig och du startar programmet ser du ett grått intetsägande fönster. Nu ska vi skapa din lösenords-databas. Välj menyn ”File” och ”New…”

Välj en lämplig plats för filen, tex i ”Mina Dokument” eller varför inte i en Dropbox-mapp så har du tillgång till filen var du än befinner dig. Det blir en väldigt liten fil med suffixet ”.kdbx”

Det är nu dags att välja det sk ”Master”-lösenordet. Detta är det enda lösenordet du behöver komma ihåg framöver. Se till att det blir långt och lätt att komma ihåg!

I nästa steg har du möjlighet att fylla i namn och beskrivning av lösenords-databasen, samt göra andra inställningar. Vi nöjer oss dock här med de förvalda inställningarna.

Nu är databasen skapad och programmet är redo att användas. Vi ser ett par exempel-lösenord i listan som vi kan ta bort sedan. Men nu lägger vi in ett nytt lösen, detta för inloggning på facebook… Välj menyn ”Edit” och ”Add Entry…”

Vi fyller i en titel, användarnamn (på facebook loggar man in med sin mailadress) och själva lösenordet. Trycker sedan Ok och kan nu glömma bort lösenordet för alltid. :)

Jag lägger in några fler lösenord och trycker på Save så är databasen sparad till disk.

Jag kan nu stänga ner KeePass. Låt oss sedan ta scenariot att jag vill logga in på facebook och jag kommer förstås inte ihåg mitt lösenord. Jag startar KeePass…

… och matar in mitt KeePass-lösenord. KeePass öppnar listan med konton här finns det flera metoder, men jag tycker det enklaste är att högerklicka på ”mitt facebook-konto” och välja ”Copy Password” i menyn som öppnas.

Nu finns lösenordet i min ”clipboard”, så jag kan starta upp min webläsare och surfa till facebook. I lösenords-fältet klistrar jag sedan bara in lösenordet! Logga in! :)

En av fördelarna med att inte behöva komma ihåg lösenorden är att jag kan göra dem betydligt mer komplicerade. Jag kan även låta KeePass hitta på ett bra slumpmässigt lösenord om jag inte känner mig kreativ själv.

Hur man får KeePass i svensk översättning

KeePass översätts aktivt till svenska. Man kan inte få installationen på svenska, men när man väl har installerat kan man lägga in svenska språk-filer, både för version 1.x och 2.x. Även hjälpfilen finns på svenska för version 2.x. För att få KeePass med svenskt gränssnitt gör du så här (nedskrivet av Mikael Hjort av Ornäs, översättaren för KeePass 2.x):

  1. Gå till KeePass webbplats och klicka på ”Translations” i rutan ”Getting KeePass” i panelmenyn på vänster sida av webbsidan (direkt under länken ”Downloads”).
  2. Rulla nedåt på sidan ”Translations” tills du ser en svensk flagga (och texten ”Swedish”).
  3. Klicka på ”1.x” eller ”2.x” (beroende på din version av KeePass) för att hämta språkfilen. 1.x använder formatet LNG och 2.x formatet LNGX.
  4. Packa upp ZIP-filen och placera filen Swedish.lng (1.x)/Swedish.lngx (2.x) i KeePass programmapp (t.ex. C:\Program Files\KeePass Password Safe 2).
  5. Om KeePass kördes medan du gjorde allt det här, så måste du starta om programmet nu för att språkfilen skall visas i KeePass språkfilslista.)
  6. Starta KeePass och gå till menyn ”View” > ”Change language…”.
  7. Klicka på den svenska språkfilen i dialogfönstrets lista och klicka därefter på ”OK” i den dialogruta som visas för att starta om KeePass.
  8. Klappat och klart! KeePass talar med dig på ärans och hjältarnas språk, som Tegnér betecknade svenskan.

Hjälpfilen (CHM-fil) kan hämtas längre ned på sidan ”Translations”

Värt att veta för den avancerade användaren:

- Det finns en portabel version av KeePass som man inte behöver installera, lämplig att tex bära med sig på ett USB-minne. Det finns även (inofficiella) KeePass-appar till iPhone och Android.

- KeePass har betydligt fler finesser än vad jag har beskrivit ovan, varför inte kika runt i menyerna och experimentera!

Tack till Mikael Hjort af Ornäs för korrigering ang den svenska översättningen av KeePass.

Kommentera